16 Νοεμβρίου 2014

Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία part3

ΘΑΛΗΣ:
Θεωρείται ο αρχαιότερος φυσικός και προέβλεψε έκλειψη ηλίου το 585π.Χ.
Καλύπτει την αρχή του 11ου αιώνα. Ήταν από τη Φοινίκη. Σήμερα πιστεύεται ότι ήταν Έλληνας από την Μίλητο. Σπούδασε στην Αίγυπτο φιλοσοφία και γεωμετρία. Ήταν φιλόσοφος, αστρονόμος και γεωμέτρης. Ως αρχαίος Έλληνας γεωμέτρης πιστώνεται και τη γνώση της γεωμετρίας.Επίσης εμφανίζεται ως υποστηρικτής μιας θεωρίας για τις πλημμύρες του Νείλου.
Τον κατηγόρησαν για τη φτώχεια του. Είχε δώσει την πρώτη σωστή ερμηνεία για το φαινόμενο των εκλείψεων. Είχε μετρήσει στην Αίγυπτο το ύψος των πυραμίδων από τη σκιά τους. Κατηύθυνε τους ναυτικούς βάσει των άστρων.
Θεωρεί αρχή των όντων το νερό. Διάλεξε το νερό επειδή η Μίλητος ήταν μια ναυτική πόλη (κοινωνιολογική ερμηνεία), αλλά και επειδή το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Εννοούσε ότι το νερό είναι το πρωταρχικό στοιχείο στο οποίο διαλύονται όλα τα στοιχεία. Η γη επιπλέει στο νερό και δεν είναι στερεή. Ο Αριστοτέλης γνώριζε την κοσμολογία του Θαλή. Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διάλεξε το νερό, ότι ήταν βιολογικοί και ότι ίσως να οφείλεται στις ανατολικές επιδράσεις. Ο Θαλής εισήγαγε τον υλοζωϊσμό και τον πανθεϊσμό. Όχι μόνο ο κόσμος είναι ζωντανός αλλά έχει και θεϊκή υπόσταση η οποία τον διατρέχει.
Η ψυχή χαρακτηρίζεται από κίνηση. Η ψυχή ήταν ένα είδος νερού με χαρακτηριστικό την κίνηση για τον Θαλή. Την συνέδεε με το αίμα το οποίο κινείται και είναι και υγρό. Ο άνθρωπος είναι ζωντανός και κινείται. Δεχόταν ότι ο κόσμος είναι γεμάτος θεούς και η ψυχή είναι ζωή τελικά.
Γενικά ο Θαλής είναι πιο σημαντικός ως γεωμέτρης και αστρονόμος παρά ως φιλόσοφος. Αποκαλείται φιλόσοφος επειδή ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη μυθολογία και όσο απλοϊκή κι αν ήταν η σκέψη του, είχε επιστημονική βάση.

ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΣ:
άπειρον, στερεότυπο περί φύσεως, φυσιοκρατικός χαρακτήρας φιλοσοφίας, ανακάλυψε τον γνώμονα. Ήταν ο πρώτος χαρτογράφος, κατασκεύασε τον χάρτη Ευρώπης - Ασίας. Επειδή δεχόταν ότι η γη είναι σφαιρική, σχεδίασε κυκλικό χάρτη.
άπειρον: ο Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το άπειρο ως αρχή των όντων - πρωταρχική ουσία από την οποία προέρχονται όλα τα υπόλοιπα.Εγκαινίασε τον όρο "αρχή" και πέρασε σε όλους τους οντολόγους.
αρχή (αναλλοίωτη) - στοιχεία (μεταβάλλονται)
1.α+πέρας = αδιαπέραστος
2.απεριόριστος χωρικά, ως προς την έκταση
3.αδιαφοροποίητο, ακαθόριστο
Ο Αριστοτέλης θέλει να γεφυρώσει τον Παρμενίδη με τους ατομικιστές.
αρχή -> άπειρον -> στοιχεία
άπειρος αρχή ή άπειρος φύση, η ίδια η φύση έχει μια απεριόριστη δύναμη από αυτή τη φύση γίνονται όλοι οι ουρανοί (αποδέχεται πολλά σύμπαντα) και εκεί υπάρχουν άλλοι κόσμοι, πάρα πολλοί που γίνονται από την φύση.
γένεση στα όντα και η φθορά τους κατά το χρεών-->απαράβατη τάξη, από την ύπαρξη στο θάνατο.
Τα όντα κάπως αδικούν το ένα το άλλο μέσα στο χρόνο. Στο σύμπαν υπάρχουν αντιθέσεις, η μια καταστρέφει την άλλη, υπάρχει ανισορροπία. Επέρχεται η δίκη και μετά η τιμωρία μέσα στο χρόνο.
Αντίθετες ουσίες επανορθώνουν το κακό που έχουν κάνει, έρχεται ισορροπία.
άπειρον: συμπίπτει με τον θεό και είναι αθάνατο, περιέχει τα πάντα και κυβερνά τα πάντα, αλλά υπακούει στην ανάγκη.
Τάξη του χρόνου:
τάξις: το ποσό που επεδίωκε ένας δικαστής, το πρόστιμο, χρονικό όριο μέσα στο οποίο γίνονται οι επανορθώσεις των αδικιών.
χρόνος + χρεών + συνδέονται άμεσα.

Κοσμολογία Αναξίμανδρου: ήταν ο πρώτος προσωκρατικός που είχε θεωρίες για τον σχηματισμό της γης και των ουράνιων σωμάτων.
α)το σχήμα της γης είναι κυλινδρικό και το βάθος της είναι το ένα τρίτο του πλάτους. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο Αναξίμανδρος ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την γεωκεντρική θεωρία στην αρχαιότητα.
β)η γη μένει ακίνητη αλλά αιωρείται στο διάστημα χάρη στην ισορροπία που είναι αποτέλεσμα των δυνάμεων που ασκούνται πάνω της από άλλα ουράνια σώματα. Η γη είναι μετέωρη, δεν στηρίζεται πουθενά αλλά μένει ακίνητη χάρη στα άλλα πράγματα.
γ)συνέλαβε επίσης τους κύκλους που διαγράφουν τα ουράνια σώματα
δ)απέρριψε επιστημονικά την αντίληψη ότι η γη έχει ρίζες
ε)υποστήριξε ότι ο ήλιος είναι 28 φορές μεγαλύτερος από τη γη
στ)πίστευε ότι τα άστρα (οι απλανείς αστέρες) είναι πιο κοντά στη γη από τους πλανήτες.

Μετεωρολογικά φαινόμενα:
1)οι άνεμοι σηκώνονται όταν αποχωρίζονται οι υδρατμοί
2)οι βροχές οφείλονται στους ατμούς που αναδίδονται από τα σώματα τα οποία ξεραίνονται κάτω από τον ήλιο, άρα οφείλονται σε εξάτμιση.
3)αστραπές: προκαλούνται όταν ο άνεμος ξεφεύγει και σκίζει βίαια τα σύννεφα.
4)βροντή είναι ο θόρυβος από το χτύπημα του αέρα στο σύννεφο όταν το σκίζει. Εγκαινίασε τον φυσιοκρατικό τρόπο ερμηνείας των φαινομένων ο οποίος έφτασε μέχρι το τέλος της ελληνιστικής εποχής.
Ο Αναξίμανδρος πίστευε αρχικά ότι η γη είναι καλυμμένη με νερό το οποίο άρχισε να ξεραίνεται και να εξατμίζεται από τον ήλιο. Αυτή η εξάτμιση ανέδιδε τη γη και τη θάλασσα. Πίστευε επίσης ότι λόγω της συνεχούς ξηρασίας η θάλασσα ελαττώνεται και στο τέλος θα γίνει ξηρά. Είναι ένας φιλόσοφος ο οποίος έδινε επιστημονική ερμηνεία στα φυσικά φαινόμενα βάσει των αρχών της οντολογίας του.
Από την γεωλογία στην ανθρωπολογία διατύπωσε την πιο σημαντική θεωρία της αρχαιότητας
-Τα πρώτα ζώα γεννήθηκαν στο υγρό στοιχείο και μετά από διαδικασία βγήκαν στην ξηρά.
-Ο άνθρωπος γεννήθηκε από άλλο ζώο. Ο άνθρωπος γεννήθηκε από διαφορετικά ζώα γιατί τα υπόλοιπα ζώα μπορούν να συντηρηθούν μόνα τους και μόνο ο άνθρωπος βασίζεται στην μητρική φροντίδα για πολλά χρόνια. Αν αυτή ήταν η αρχική του μορφή δεν θα είχε επιβιώσει το είδος.
-Τα ζώα δημιουργήθηκαν από το υγρό στοιχείο που το εξατμίζει ο ήλιος. Ο άνθρωπος αρχικά ήταν παρόμοιος με το ψάρι. Ο Αναξίμανδρος ήταν από τους μεγάλους φιλοσόφους και επιστημονικά είπε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Έκανε την πρώτη προσπάθεια ορθολογικής εξήγησης της προέλευσης του κόσμου, της γης και των εμβίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: